Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 34,4372 | 34,4992 | |
EURO | 36,3826 | 36,4482 | |
SEVDİĞİ DEGERLİ MALLARRI İNFAK ETMEK
Devam etmekte olan Ramazan ikliminde, rahmet günleri olan ilk on günü bitirmiş, mağfiret olan on günlere kavuşmuş bulunmaktayız. İnşallah Son on günlere de Cehennemden azad olmuş olarak bayrama kavuşacağız.
Mevla tutmuş olduğumuz oruçlarımızı, kılmış olduğumuz namazlarımızı, yapmış olduğumuz hayır ve hasenatlarımızı kabul eylesin. Bizleri, beratını alanlardan, Cennetine varanlardan, cemalini görenlerden eylesin.
Bu ayda yapılan tüm ibadetlerin sevapları mislinin kat kat üstünde karşılık bulacağından konumuzu infak olarak seçmeyi uygun buldum. Mevla tesirini üzerimize halk eylesin.
Bir ayeti kerimede Rabbimiz “ Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça, en iyiye eremezsiniz.”buyurmaktadır. En iyi diye tercüme ettiğimiz “birr” kelimesi, hayrın ve iyiliğin en mükemmeli, Allah’ın rahmeti, rızası ve cenneti gibi manalara gelmektedir. Bu kelime inanın en mükemmeli, ibadetin en güzeli, ahlakın en yücesi olarak da açıklanmaktadır. Bakara süresinin 177. Ayetinde en iyi’nin olduğu kısaca böyle belirtilmektedir.
Demek ki bir kimsenin en mükemmeli yakalaya bilmesi için sadece iman etmesi yetmez. Hem iman etmesi hem de sahip olduğu imkânların içinde en çok sevdiklerini Allah yolunda harcaması (infak etmesi) gerekir. Sevdiği maldan ne kadar fazla verirse, yaptığı hayır o kadar makbul olur.
Bir insanın sahip olduğu imkânlar mal ve beden gücü gibi maddi varlıklar veya ilim ile nüfuz gibi manevi şeyler olabilir. Cenab-ı Hak bir kimseye değerli olarak ne vermişse, onun bu ilahi bağışları Allah yolunda ve din uğrunda çekinmeden sarf etmesi hem bir kulluk borcu hem de verilen nimetin şükrüdür.
Diğer bir ayet-ı kerimede ise “ Ey iman edenler! Kazandıklarınızın ve rızık olarak size yerden çıkardıklarımızın iyisinden, temizinden fakirlere verin. Ama değersiz şeyleri vermeye kalkışmayın.”buyrulmaktadır.
Ayet-ı kerime, ticaret mallarınızdan, elinize geçen nakit paralardan ve size yerden, denizden, çıkardığımız ekinlerin, meyvelerin, maden ve hazinelerin en iyi ve değerlisinden Allah yolunda harcayın demektir.
Zekât ve sadaka vermeyi emreden ayetler nazil olmaya başlayınca, Bazı sahabeler hurma salkımlarını getirdiler, fakirler yesin diye Mescid-i nebevi’ye astılar. Bazı Müslümanlar da, sadaka olabileceğini zannederek, döküntü ve bozuk hurmaları getirdiler. İşte o zaman bu ayet nazil oldu. Böylece adı mallardan, haram kazançlardan verilen zekâtın ve sadakaların kabul olmayacağı anlaşıldı. Ayet-i kerimenin devamında, şayet size verilecek olsa, bilerek almayacağınız şeyleri, siz de başkasına vermeye yeltenmeyin buyrulmaktadır.
Zekât ve sadaka Allah’ın rızasını kazanmak için verilir. Allah’ın rızası adi ve değersiz şeylerle nasıl kazanılabilir? Onun rızası ancak temiz ve değerli şeyler verilerek elde edilebilir.
Hülefa-yı raşidinin beşincisi diye meşhur olan Ömer ibni Abdülaziz hazretleri çuval çuval şeker alır, fakirlere dağıtırmış. Ona: Böyle yapacağına para dağıtsan olmaz mı? Diye sormuşlar. O da: Ben şekeri çok severim. Onun için sevdiğim şeyi infak etmek istedim demiş.
Demek ki Allah’ın rızasını kazanmak, malın iyisini, değerlisini, kalitelisini O’nun uğrunda vermekle mümkündür.. Dinimiz zekât ve sadaka verenleri, mutlaka şu kalitede mal vereceksin diye mecbur tutmamakta, fakat onlardan fedakârlık beklemektedir. Peygamber efendimizin zekat memurlarına, halkın malının en değerlisini almayın buyururken, zekat ve sadaka verecek olanları mallarının iyisini vermeye teşvik etmesi ne kadar manalıdır.
Demek ki:
1- Allah rızası için harcama yapacak kimse, malının en iyisini ve en güzelini vermelidir.
2- Öncelikle akrabalarını düşünmeli ve onlara yardım etmelidir.
3- Malını hangi hayırda kullanmanın uygun olacağını ilim ve fazilet sahiplerine sormalıdır.
4- Malını Allah yolunda vakfetmek üstün bir ibadettir.
5- Büyük hayırlarda bulunan kimseler, Peygamber Efendimizin yaptığı gibi takdir edilmelidir.
İnfak konusuyla alakalı olarak Naçizane siz değerli okurlarıma tavsiyem İlica köyü Derneğinin Başkan ve yönetim kadrosuna güvenerek ve onları vekil tayin ederek yapacağınız infakların Arife gününe kadar dernek görevlilerine ulaştırmanızdır. Mevla yaptığınız ve yapacağınız tüm yardımlarınızı şimdiden kabul eylesin ve sizleri daha iyi ve daha fazlasıyla mükâfatlandırsın inşallah. Saygılarımla