Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 34,4372 | 34,4992 | |
EURO | 36,3826 | 36,4482 | |
KÖYÜMDEN MANZARALAR
Eskiden köyümüzde yaşayan insanlar; zor coğrafi şartlarda hayatı kolaylaştırmak için, günün imkânları doğrultusunda var güçleri ile mücadele etmişlerdir. İkizdere’yi Cimil’e bağlayan yol tamamen el yordamıyla, insan gücüyle açılmıştır. O zamanlar Erkek çocuğu olanların yol hizmetlerinde bedenen çalışması veya para vermesi mecburi idi. Şimdiki “KÖYDES” projesi o zamanlar İlde Vali, İlçelerde ise Kaymakam ve Köy Muhtarları tarafından yürütülürdü.
Köyümüze ilk yol çalışması 1978 – 1979 yıllarında başlamıştır. Kasım’ın sağından şu an ki Çay alım evinin bulunduğu yere kadar olan yol o zamanlar açılmıştır. Yolun açılmasında ilk kazmayı Rasım’ın Hamza ve (Sağır) Abdullah oğlu Hüseyin vurmuştur. Rasım’ın Osman’ın önderliğinde başlatılan bu çalışmaya tüm aşeki vane mahalle sakinleri gerek bedenen ve gerekse madden destek vermiştir. Bu yolun açımına vesile olan, gerek bedenen ve gerekse madden katkı sunan tüm geçmişlerimizi rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz. Mevla’m kendilerine gani gani rahmet eylesin.
İkinci yol denemesi; yine aynı tarihlerde o zamanlar Muhtar olan Ali ÖZTÜRK (Meşhur Ali Dayı) tarafından Aylalardan başlayarak Niyazının değirmeninin altına kadar getirilmiştir. Ancak bu yol çeşitli sebeplerden dolayı ilerletilememiş ve uzun zaman atıl durumda kalmış ve daha sonraları arazı sahipleri tarafından, bir patika yolu bırakılarak kapatılmıştır. Uzun yıllar bu şekilde kalan bu yol Muhtar Ali BALCI tarafından, başta Abduun Mahallesi (orta Mah.) ve İlkokul olmak üzere üst yollarla entegre edilmesi amacıyla, daha önce açılmış olan noktaya kadar yeniden açılmış, ancak her iki girişim de “nakıs” kalmıştır. Açılmış olan bu yolun atıl kalmadan, köyümüze ve köylümüze hizmet vermesini, ben de canı gönülden arzulamaktayım. Bu hizmeti tamamlayıp halkın hizmetine sunmak kime nasıp olur bilmem ama köyümüze ilk yol açma çalışmasını başlatanlar gibi ilelebet minnetle ve rahmetle anılacaklardır.
Beden gücüyle bu günkü çay alım evinin oraya kadar açılmış olan yol Muhtar Ali ÖZTÜRK zamanında muçolara ( Behtiyar’ın evinin yanına) kadar, Muhtar Yusuf FİNDİKÇI zamanında ise şu anki haliyle cimil yolu ile birleştirilmiştir. Çay alım evinden iki cedak olan yol aşeki vanenin camisinin yanına kadar getirilmiştir.
Tamamen insan gücü ile sırtta taşınan odun, ot gibi kışlık tedarik edilen malzemeler Cimil yolunun açılmasıyla, Zikonun sağ’dan, Aylalar’dan veya Kasım’ın sağından köye intikalleri sağlanırken köyümüze açılmış olan bu yollar sayesinde bir nebze de olsa rahat hale gelmiştir. Açılmış olan bu yollarda, gerek kazma kürek çalışan ve gerekse lağım delen, bu hizmette zerre kadar katkısı bulunanların hayatta olanlarını minnetle, ölenlerini rahmetle yâd ediyorum.
Yol; medeniyettir ve günümüz şartlarında yol “olmazsa” olmazlarımızdandır. Köyümüzde, her bir köylümüzün yaşam kalitesini yükseltmek için ihtiyaç duyulan her noktaya Yolların açılması elzemdir ve insanlık vazifemizdir. Ülkemizin dört bir bucağına ulaşmak için açılan yollar mutlaka birilerinin arazilerinden geçmiştir. Devlet eliyle açılan bu yolların çoğunluğu kamulaştırma yöntemiyle açılmıştır. Ancak köylerde ise yol açma meselesi mal sahiplerinin rızasıyla açılmaktadır. Köyümüzün coğrafi konumu nedeniyle zor şartlarda açılan yolların alt veya üst kısımlarına duvar yapılma mecburiyeti vardır. Yapılan bu duvarlar hem arazisinden yol geçmesine müsaade etmiş olan mal sahibini korumakta, hem de yolu korumaktadır.
Yolun açılması kadar, bakım ve onarımlarının yapılması da önemlidir. Günümüz şartlarında ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde, yanı iki araç geri manevra yapmadan yan yana birbirlerine yol verebilmelidir. Evlerin konumlarına göre yolun uygun yerlerine park alanları oluşturulmalı, uygun yerlerde dönemeçler oluşturulmalı ve bu dönemeçlere gelişi güzel araç park edilmemelidir.
Zorunlu olarak yol kenarlarına boşaltılmış olan malzemeler mümkün olan en kısa zamanda kaldırılmalıdır. Yol kenarlarına yapılmış olan odun yığınlarına veya uzun zaman bırakılan inşaat malzemelerine müsaade edilmemelidir. Aslında; her hangi bir ikaza mahal bırakılmadan bu malzemeler kaldırılmalıdır. Bu bir gerekliliktir.
Yol açma ve yol bakım ve onarım hizmetleri yanı sıra yollara dökülen odun veya inşaat malzemelerini yakinen takıp eden ve habersiz yol kapaması yapmamız nedeniyle bize ceza yazmış olan eski Muhtarımız Sayın Ali BALCI’ya buradan şahsım ve köyüm adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Muhtarlık hizmetleri şahsi değil umumidir, mutlaka kamu yararı gözetilmelidir.
Geçmişten geleceğe ışık tutması açısından, Tron’den, Bulanıksu’dan, Hostoval’dan, Avene’den, Faso’dan tüm ihtiyaçlarını sırtında taşıyarak bizleri yetiştiren Anne baba, Dede ve ninelerimizi minnetle, şükranla ve rahmetle yâd ediyorum.
Kadri ve kıymeti bilinen şeyler; alın teri ile ve zor şartlarda kazanılan şeyledir. O zamanlara tabi ki de dönmeyelim. Her zaman her şeyin en iyisine laikiz, bun da şüphe yok. Ancak; “geçmişinden ders çıkaramayan, geleceğine ışık tutamaz.”
Yaylamızın ve köyümüzün Çamur, patak bu yollarında hizmet eden, aks kesen, makas kıran, tekeri yarılan, kaza yapan tüm şoförlerimize selam olsun. Bu yollarda aracıyla yuvarlanıp hayatını kaybeden Cemal ve Tayyip abimiz ile meydana gelen kazalarda hayatlarını kaybetmiş olan tüm köylülerimize Mevla’mdan rahmet niyaz ediyorum.
21.10.2024